Min definition på en Junk Journal är ganska enkel, nämligen precis vad det låter som om man direktöversätter; “Skräp(dag)bok”. Man tar gamla öppnade kuvert (som har kommit med brevbäraren), gamla broschyrer, gammalt scrapbookingpapper och -material och sätter samman. Innan jag köpte min Zutter Bind-it-all så provade jag på en teknik som jag såg på ett Youtube-klipp där man sydde ihop kuvert och annat gammalt skräp som skulle slängas. Därefter tog jag en bit hårdpapp och klippte till två lika stora bitar och en långsmal. Dessa tre bitar limmade jag fast på en bit gammal tapet och därefter blev det en hel del ytterligare limmande. Det blev en pärm med en relativt bred rygg. 

Förstasidan ur min Junk Journal.
Ett uppslag. 
Ytterligare ett uppslag. 
Så kan det se ut efter en intensiv dagbokskrivningsdag. 
Ett uppslag igen. För att inte boken ska falla isär får man sätta in band i boken som håller ihop den.  
Ett annat uppslag med papper från Tradera. 

På broschyrsidorna har jag kletat gesso, både vit och svart samt en stor mängd med härliga akrylfärger. Att skriva på detta material går utmärkt men det går bäst med en vattenfast penna. Jag har tejpat på de flesta sidor med Tim Holtz-tejp och tejp av andra märken. Lite här och var satte jag även in begagnade 15 x 15 (cm) stora cardstockpapper (från Tradera) samt lite bilder som jag hittat i gamla kataloger. Det blev verkligen en skräpdagbok som jag bara älskar!  

Papperspåse från Papeteri och en utklippt ros från en begagnad trädgårdstidning.
Lite tejp och en utklippt tulpan från samma begagnade trädgårdstidning som ovan.

På jobbet fick jag tag på en hel del gamla använda kuvert (som låg i papperskorgen) och med dem gjorde jag ytterligare en Junk Journal som ska bli min nästa dagbok. Den är inte klar men jag tänkte visa lite bilder från den ändå. 

Denna gång provade jag att binda den med min Zutter-maskin och jag tog den bredaste ringryggen som jag kunde hitta på Internet. Framsidan förställer inte en fjäril men däremot så är det en dagslända. (Namnet dagslända låter så mycket trevligare på engelska; “Dragonfly”.) Pärmen består av ett styck begagnad kartong som passade utmärkt att använda till ändamålet. 

Omslaget på min Junk Journal 2.
Då jag inte är klar med innehållet är det ingen större vits att visa det ännu. Men omslagets insida och baksida kan jag allt ta och visa. Se nedan.

Insidan på pärmen. Även här finns en liten ficka för att ha t.ex. tags i. 
En liten ficka för att fästa tags i. Detalj ur bokpärmens baksida.

Sista sidan (insidan). Många dragonflies. 
Baksidan. Och ja, det är fjärilar.

1 Comment »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s